بارداری تغییرات بسیار زیادی را در بدن زنان ایجاد می کند. این تغییرات در بدن اکثر زنان مشابه یکدیگر است و ناراحتی هایی که خانم ها در طول بارداری خود ابراز می کنند یکسان است. یکی از این موارد که گاها نادیده گرفته می شود نیز، ورم و پا درد در بارداری است. به خاطر بالا رفتن طبیعی وزن بدن در دوران بارداری، مرکز ثقل بدن شخص در این دوران کاملا تغییر می کند و جا به جا می شود و این تغییر باعث اضافه شدن باری که پاها باید تحمل کنند و وارد آمدن فشار مضاعف به زانو ها و پاها و کمردرد در بارداری می باشد.
دو مورد از شایع ترین مشکلات پا که خانم های باردار با آن مواجه می شوند، صاف شدن کف پا و درد ورم پا در بارداری است. این مشکلات می تواند منجر به پاشنه درد، قوس کف پا، و زیر پنجه پا شود. بعضی خانم ها نیز ممکن است به خاطر اضافه وزن دچار گرفتگی عضلات پا و واریس شوند. به همین دلیل است که لازم است تمامی خانم های باردار درباره حفظ سلامتی پاهای خود در دوران بارداری بیشتر بدانند تا بتوانند این دوره نه ماهه را راحت تر سپری کنند.
علت ها و دلایل درد پا در بارداری
صافی کف پا و ورم پا در بارداری دو مورد از مشکلات شایع پا در دوران بارداری هستند. صافی کف پا زمانی ایجاد می شود که قوس کف پای فرد کاهش یابد و هنگامی که وزن را بر روی پای خود می اندازد کف پای او صاف شود، در این حالت مچ پای فرد نیز در هنگام راه رفتن کمی به سمت داخل چرخش پیدا می کند. در این وضعیت فشار بسیار زیادی به تاندون کف پا به نام فاسیای پلانتار وارد می شود. این تاندون از پاشنه پا به سمت پنجه پا کشیده شده است و به وجود آورنده قوس کف پا می باشد.
صافی کف پا می تواند باعث شود فرد در هنگام راه رفتن دچار درد کف پا شود و همچنین می تواند موجب کشیدگی ماهیچه ها در کف پا ، ساق پا و یا کمر شود. دلیل این که اکثر زنان در دوران بارداری به صافی کفی پا مبتلا می شوند این است که بر اثر اضافه وزن به پای آن ها فشار بیشتری وارد می شود. صافی کف پا همچنین در افرادی که تاندون کف پای آن ها منعطف تر است و چاق هستند بیشتر مشهود است.
در ماههای آخر بارداری، ورم پاها یا همان “ادم” معمولاً رخ میدهد. این ورم پاها در بارداری به دلیل افزایش حجم خون در بدن ایجاد میشود. رحم که در حال رشد است، فشار را بر روی رگهای خونی که در لگن و رانها قرار دارند، اعمال میکند و جریان خون را کاهش میدهد، در نتیجه خون بیشتری در رگهای پاها متمرکز میشود. میزان کل مایع در بدن بانوان در این دوره از بارداری نسبت به قبل از بارداری تغییری نمیکند، اما مکان تجمع مایعات در بدن تغییر میکند و بیشتر در پاها تجمع پیدا میکند که عامل ایجاد ورم پا در بارداری میشود.
با ورم کردن پاها در دوران بارداری ممکن است رنگ آن ها نیز کمی به کبودی متمایل شود. گاهی اوقات بدن خانم باردار میزان مایع بیشتری را در خود نگه می دارد که به بیشتر شدن ورم و گسترش آن منجر می شود. بنابر این لازم است در صورت مشاهده ورم در صورت و دست ها سریعا به پزشک مراجعه شود.
روش های درمان و پیشگیری از ورم پا در بارداری
راه های بسیار موثری برای درمان ورم پا در بارداری و همچنین پیشگیری از صافی کف پا و سوزش کف پا، و درد پاها در بارداری وجود دارد.
صافی کف پا که یکی از علل ایجاد ورم و درد کف پا در دوران بارداری به شمار میرود، با روش های درمانی موثر و ساده ای مانند کفی های طبی یا کفش ها و صندل های مخصوص قابل درمان و کنترل است. این کفی ها و کفش های مخصوص به گونه ای طراحی شده اند که به خوبی از قوس کف پا حمایت می کنند و پاشنه پا به خوبی درون کف آن ها جای میگیرد. پوشیدن کفش مناسب در دوران بارداری از اهمیت بالایی برخوردار است. لازم است خانم ها با پوشیدن کفش های راحت که به خوبی از پا حمایت می کند و فشار و ضربه را جذب می کند، در جهت پیشگیری و درمان درد کف پا قدم بردارند.
درمان صافی کف پا، نه تنها برای کاهش درد ناشی از آن، بلکه به عنوان یک اقدام پیشگیرانه و درمانی، اهمیت دارد. کنترل صافی کف پا نه تنها به کاهش درد کمک میکند، بلکه از طریق پیشگیری و درمان صافی کف پا، از بروز مشکلات دیگری مانند کشیدگی و التهاب تاندون کف پا، فشار بر پاشنه، متاتارسالژی (درد در قسمت متاتارسال پا) و بونیون (انحراف انگشتان پا) جلوگیری میشود.
ورم پا در بارداری نیز با روش های ساده و موثری قابل کنترل و درمان است، برخی از این روش ها در ادامه ذکر شده اند. شما می توانید با مراجعه به پزشک متخصص یک برنامه درمانی برای کنترل ورم بدن و پاها و درمان گرفتگی پا در بارداری دریافت کنید.
-تا جایی که می توانید در طول روز پاهای خود را بالا بگیرید. در صورتی که مجبورید برای بازه های زمانی طولانی بنشینید، می توانید با قرار دادن یک چهار پایه پای خود را کمی بالا بگیرید.
– پوشش پای شما باید مناسب باشد. کفش یا صندل مناسب بپوشید. کفش هایی که بسیار باریک یا تنگ هستند، گردش خون را در پاها دچار اختلال می کنند.
– از جوراب های فشاری مخصوص بارداری استفاده کنید. این جوراب ها برای کنترل ورم پا در حاملگی بسیار مناسب هستند. جوراب هایی که تا زانو هستند خوب هستند اما جوراب هایی که تا ران پاها هستند گزینه بهتری هستند چرا که از تجمع مایع اضافی در پاها و اطراف زانو جلوگیری می کنند.
– سایز پای خود را در دوران بارداری چندین بار چک کنید. چرا که سایز پا در این دوران تغییر می کند و هر بار متناسب با سایز پای خود کفش بخرید. همچنین می توانید از صندل های مخصوص استفاده کنید که سایز آن قابل تنظیم است.
– به طور مرتب ورزش کنید. راه رفتن بهترین ورزش برای این دوران است.
– مقدار بسیار زیادی آب و مایعات بنوشید. این کمک می کند بدن شما مایعات را در خود نگه ندارد.
– یک رژیم غذایی سالم و متعادل داشته باشید و از خوردن نمک زیاد خودداری کنید چرا که باعث تجمع مایعات در بدن و ورم می شود.
در نظر داشته باشید که معمولا ورم پاها، در هر دو پا یکسان است در صورتی که ورم یکی از پاها از دیگری بیشتر است لازم است فورا به پزشک مراجعه کنید چرا که این می تواند نشانه مشکلات عروقی باشد.
4 دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید
سلام ايا ممكنه در هفته هاي اول هم دچار ورم پا و درد زانو بشم
احتمالش کم است
س .خسته نباشی الان توهفته ۲۴بارداری هستم ازشدت زانودردولگن خواب نمیرم .لطفاراهنمای کنید
باید بررسی شده و به عنوان قدم اول از زانو بند و کمربند استفاده کنید