بریس مچ پا که به آن مچبند یا ارتز مچ پا نیز گفته میشود، اطراف مچ پا را میپوشاند و به تسریع روند بهبودیان کمک میکند. این بریس از مچ پا در برابر آسیبدیدگی بیشتر محافظت کرده و مفصل را ثابت نگه میدارد تا سریعتر بهبود یابد و فشار و گرمای مورد نیاز برای بهبودی آن را تأمین مینماید.
بریسهای مچ پا معمولاً برای درمان آسیبدیدگیها یا تسکین درد ناشی از ابتلا به آرتروز مورد استفاده قرار میگیرند. این ارتزها از مچ پا در برابر بسیاری از ناترازی ها یا آسیبدیدگیها از جمله آرتروز، فاسیت پلانتر، تاندونیت، کشیدگیها و پیچخوردگیها، درد و تورم محافظت میکند. بریسها و مچبندهای به راحتی در دسترس هستند و طراحیها، مواد، زنگها و بندهای مختلفی دارند. مناسبترین نوع این بریسها را که متناسب با شرایط شما است انتخاب کنید. برای خرید بریسهای مچ پا باید نوعی از آنها را انتخاب کنید که در بازار موجود بوده و در مورد این که کدام نوع برای شما مناسب است باید با پزشک مشورت کنید.
با این که استفاده از مچبندها یک روش موقتی محسوب میشود اما باید در مراحل اولیه بهبودی مورد استفاده قرار گیرند مگر این که پزشک دستور دیگری داده باشد. اگر مچ پای شما دچار آسیبدیدگی شده و درد دارد باید حتماً به پزشک مراجعه کنید. متخصصین کلینیک چند تخصصی پا (پدورتیک) امید پس از معاینه و بررسی شرایط بیمار برنامه درمانی مناسب را تجویز خواهند کرد. رویکرد پلکانی این کلینیک از درمانهای ساده آغاز میشود و در صورت لزوم روشهای پیچیدهتر تجویز خواهند شد.
برای کسب اطلاعات بیشتر و یا رزرو نوبت در کلینیک امید میتوانید با شماره تلفن 09025804413 تماس حاصل فرمایید.
اهمیت مچ پا
مفصل مچ پا نقش مهمی در حرکات شما دارد و به شما امکان راه رفتن، دویدن، پریدن و انتقال وزن روی یک پا را فراهم کرده و زمانی که روی زمینهای ناهموار راه میروید به پایداری شما کمک میکند. مفصل مچ پا باید بتواند در هنگام راه رفتن حدود 1.5 برابر وزن شما را تحمل کرده و در زمانی که میدوید باید قدرت تحمل 8 برابر وزن شما را داشته باشد.
مفصل مچ پا یک مفصل لولایی است که از سه استخوان تشکیل شده است. استخوان مچ پا که به آن تالوس گفته میشود. قسمت بالای تالوس در یک سوکت که از انتهای تیبیا و فیبولا شکل گرفته است قرار میگیرد. انتهای تالوس نیز روی استخوان پاشنه پا مینشیند (کالکانئوس).
انواع بریسهای مچ پا
بریسهای فشرده کننده
به این نوع بریسها، مچبندهای الاستیکی یا کشی نیز گفته میشود و غالباً برای درمان پیچخوردگیهای خفیف و التهاب خفیف تاندون به کار برده میشوند. این نوع از بریسها از مواد کشی سبک ساخته میشوند که به مچ پا امکان چرخش و حرکات طبیعی را میدهد. این نوع بریسها برای محافظت از مفصل مچ پا، بهبود تعادل و کاهش تورم طراحی شدهاند. بریسهای فشرده کننده همچنین به گرم نگه داشتن مچ پا و کاهش خشکشدگی مفصل نیز کمک میکنند. این بریسها را معمولاً میتوان هم برای مچ پای چپ و هم برای مچ پای راست استفاده کرده و بر اساس سایز کفش به فروش میروند.
بریسهای بنددار
بریسهای بنددار از نوع بریسهای نیمه سخت هستند. این نوع بریسها معمولاً برای درمان پیچخوردگیهای خفیف تا متوسط مچ پا مورد استفاده قرار میگیرند. بریسهای بنددار حرکات به سمت طرفین مچ پا و حرکات مفصل به سمت بالا و پایین را محدود میکنند. این نوع مچبندها، بیشتر از بریسهای فشردهساز از مچ پا حمایت و محافظت میکنند و بیشتر آنها به راحتی در کفش میروند. این بریسها را نیز مانند بریسهای فشرده کننده میتوان هم برای پای چپ و هم برای پای راست به کار برد.
بریسهای لولایی
بریسهای لولایی نیز از نوع بریسهای نیمه سخت هستند. آنها از چرخش مچ پا به سمت طرفین جلوگیری میکنند اما مانع انجام حرکات روبه بالا و پایین مفصل نمیشوند. بریسهای لولایی معمولاً دارای پدهای داخلی برای افزایش راحتی هستند و بندهای چسبی نیز دارند تا به راحتی بتوان آنها را تنظیم کرده و پوشید و درآورد. این نوع بریسها را میتوان هم برای پای چپ و هم برای پای راست مورد استفاده قرار داد.
بریسهای سخت
پزشکان غالباً استفاده از بریسهای سخت را برای ورزشکاران یا افراد فعال به منظور کمک به بهبود پیچخوردگیها یا شکستگیهای فشاری در مچ پا تجویز میکنند. این نوع از بریسهای مچ پا از پلاستیک سخت تولید شده و هر دو طرف مچ پا را پوشش داده و توسط بندهای چسبی ولکرو محکم میشوند. در حالی که بریسهای سخت، حمایت بسیار خوبی از مچ پا دارند اما ممکن است نتوان آنها را داخل کفش پوشید. بسته به نوع عارضه؛ ممکن است پزشک به بیمار توصیه کند که پس از این که دوران بهبودی مچ پا شروع شد از بریسهایی که باعث ایجاد محدودیتهای کمتری میشوند استفاده کند.
انتخاب راحتترین نوع بریس مچ پا
مچبندها از مچ پا به خوبی حمایت و حافظت میکنند اما یک بریس که به درستی روی محل قرار نگیرد یا از مواد مناسبی ساخته نشده باشد ممکن است باعث ناراحتی بیمار شود. برای اطمینان از این که استفاده از بریس مورد نظر راحت است به نکات زیر توجه داشته باشید:
- جفت شدن و فیت شدن روی پا: بریسهای مچ پا معمولاً بر اساس سایزهای کفش یا محیط مچ پا سایزبندی میشوند بنابراین میتوانید از جدول سایز برای انتخاب یک مچبند مناسب استفاده کنید.
- نئوپرن در برابر پارچه: نئوپرن یک ماده انعطافپذیر است که به خوبی روی محل مورد نظر جفت میشود و عایق حرارتی خوبی در برابر درد ایجاد میکند. به هر حال، نئوپرن راه تنفس خوبی ندارد و ممکن است در هنگام استفاده در تمام مدت روز، خیلی گرم شود. معمولاً عبور هوا از پارچه و مواد کشبافت بهتر انجام شده و پا را خنکتر نگه میدارند اما خاصیت گرمایی طبی نئوپرن را ندارند.
چه موقع باید از بریسهای مچ پا استفاده کرد؟
بریسهای مچ پا را میتوان در وضعیتهای مختلف در حین انجام فعالیتهای روزمره تا ورزشهای بسیار شدید مورد استفاده قرار داد. اگر شما دچار مچ دردهای عادی ناشی از ابتلا به تاندونیت و فاسیت پلانتر باشید یا به درهای عمومی دچار شده باشید استفاده از مچبندهای معمولی و فشرده کننده میتواند به تسکین درد شما کمک کند. زمانی که ورزش میکنید، استفاده از بریس مچ پا یک ابزار بسیار عالی برای کمک به جلوگیری از آسیبدیدگیهای بیشتر یا پیشگیری از تشدید آسیبدیدگیهای قدیمی است. همچنین، زمانی که در دوران بهبودی پس از انجام عملهای جراحی در مچ پای خود هستید، استفاده از این بریسها از مچ پای شما محافظت کرده و حرکات آن را محدود میکند تا فرایند بهبودی تسریع شود.
بریسهای مچ پا را چقدر باید سفت و تنگ باشند؟
هر ورزشکاری احساس متفاوتی در مورد میزان سفت بودن دارد اما به طور عمومی شما باید احساس کنید که مچ پای شما در این بریسها قفل شدهاند. بریس نباید گردش جریان خون شما را محدود کند یا باعث درد ناشی از تنگ بودن شود. میزان حفاظت مورد نیاز برای مچ پای شما تعیینکننده میزان سفت و تنگ بودن بریس است، هر چه شما انتظار محافظت کمتری از بریس داشته باشید، مچ پای شما در آن انعطاف بیشتری خواهد داشت در حالی که برای دستیابی به حداکثر محافظت باید این مچبند، بسیار تنگ و سفت باشد. برای دستیابی به میزان مناسب فشردهسازی و حفاظت از مچ پا باید بندها و چسبهای این بریسها را به دقت تنظیم کنید البته باید توجه داشته باشید که گردش جریان خون شما نباید محدود شود و سفت بودن بریسها نیز نباید باعث ایجاد درد شود.
چگونه باید بهترین بریس مچ پا را انتخاب کرد؟
بهترین مچبند برای شما به نیازهای شما بستگی دارد اما خوشبختانه برای هر مورد مصرفی، گزینههای مختلفی در بازار وجود دارد.
- راحتی: باید بریسی را انتخاب کنید که سایز و جنس آن برای شما مناسب باشد، به این که میخواهید تبادل هوا در بریس چقدر باشد نیز باید توجه داشته باشید.
- تناوب استفاده: این که شما از بریس برای مدت کوتاهی استفاده کنید یا این که تمام روز آن را بپوشید به شرایط و نیازهای درمانی شما بستگی دارد.
- نوع بریس مچ پا: مچبندها، بریسهای بنددار و انواع دیگر آنها هر کدام سطح متفاوتی از حمایت، حفاظت و فشردهسازی را تأمین میکنند.
- تنگی: بریس خود را باید به گونهای تنظیم کنید که نه خیلی شل باشد و نه خیلی سفت، این کار نیاز به دقت مضاعف داشته و ممکن است وقت شما را بگیرد اما رسیدن به این تناسب از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است.
دیگر راههای درمان مشکلات مچ پا
چسب مچ پا
چسبهای مچ پا غالباً برای جلوگیری از آسیبدیدگی استفاده میشوند اما این چسبها معایبی مشابه بریسها دارند. زمانی که شما از مفاصل خود با استفاده از این ابزارهای سخت محافظت میکنید، عدم انعطافپذیری باعث ضعف تدریجی مفصل میشود و شما باید در صورت استفاده روزانه از این بریسها مراقب این موارد نیز باشید.
به علاوه، برای چسب زدن نیاز به سطحی از تخصص وجود دارد زیرا الگوی زدن آنها در دستیابی به محافظت مورد انتظار مؤثر است. شما باید برای این کار آموزش ببینید یا از یک فرد متخصص بخواهید که این کار را برای شما انجام دهد که برای همه افراد امکانپذیر نیست.
به هر حال، اگر شما نیاز به محافظت در یک بازی داشتید یا به نیاز به یک مرتبه استفاده از بریسی داشتید که بتوان آنها را با کفش هم پوشید، استفاده از این چسبها گزینه مناسبی است. فقط به یاد داشته باشید که استفاده بلند مدت از این چسبها ممکن است باعث ضعیف شدن مفصل مچ پای شما شود.
تمرینات انعطافپذیری
انجام تمرینات انعطافپذیری برای مچ پا بسیار عالی است زیرا به کشش رباطها و تاندونهای این مفصل کمک میکند. زمانی که این تاندونها و رباطها کشیده میشوند، آسیبپذیر میشوند زیرا این میزان کشش بیش از دامنه حرکتی آنها است.
برخی تمرینات انعطافپذیری که شما میتوانید انجام دهید عبارتند از:
- اینورسیون
- اورسیون
- دورسی فلکسیون
- پلانتر فلکسیون
- چرخش مچ پا
تمرینات تقویتی
تمرینات تقویتی به افزایش قدرت مفصل و رباطها و تاندونهای آن کمک میکنند. زمانی که شما فعالیت شدید دارید، بدن شما باید خود را با این وضعیت سازگار نماید و در نتیجه مستعد آسیبپذیری میشود. تقویت مفصل به میزان زیادی به بهبود عملکرد شما کمک کرده و یک قسمت مهم از برنامه توانبخشی است که پزشک به شما ارائه میکند.
برخی از تمرینات تقویتی عبارتند از:
- بلند کردن ساق پا
- حرکت قیچی روی یک پا
- بوندینگ
- پرش اسکات
تمرینات تعادلی
انجام تمرینات تعادل یک روش عالی برای کمک به ارتباط مغز با پا و مچ پا است. تمرینات تعادلی به افزایش خودآگاهی که روشی است برای بدن که بداند در هر لحظه کجا قرار دارد. خودآگاهی به بدن کمک میکند که پاها را حتی زمانی که آنها را نمیبیند به طور ایمن پایین آورد.
برخی از تمرینات تعادلی که شما میتوانید به طور مرتب انجام دهید تا مچ پای شما تقویت شود عبارتند از:
- ایستادن روی یک پا – هر دفعه به مدت 30 ثانیه
- تعادل + فعالیت – روی یک پا ایستاده و یک توپ را به سمت همبازی خود یا به سمت دیوار پرتاب کنید. این تمرین را برای پای دیگر تکرار کنید.
- مینی اسکات روی یک پا – روی یک پا بایستید و مینی اسکات را با پای دیگر خود انجام دهید. این تمرین را 10 مرتبه تکرار کرده و پای خود را عوض کنید.
سؤالات رایج
آیا کودکان من نیاز به استفاده از بریس مچ پا دارد؟
حتی کوچکترین بریسها ممکن است برای کودکان بزرگ باشند بنابراین والدین باید مطمئن شوند که سایز بریس مورد استفاده مناسب کودک است تا از آسیبدیدگی مچ پای کودک جلوگیری شود.
نتایج مطالعاتی که اخیراً انجام شده نشان میدهد که هر نوجوان باید برای پیشگیری اولیه از آسیبدیدگی از مچبند استفاده کند. مدارک خوبی وجود دارد که نشان میدهد استفاده از این بریسها از بروز دوباره آسیبدیدگیها جلوگیری میکند.
آیا بریسهای مچ پا را باید برای یک پا یا هر دو پا استفاده کرد؟
طبق نتایج به دست آمده در مطالعاتی که اخیراً انجام شده است، استفاده از بریسها از آسیبدیدگی مچ پا پیشگیری میکند و به همین دلیل بهتر است از این مچبندها برای هر دو پا استفاده شود.
بریسهای مچ پا را چه مدت باید پوشید – فقط در روز بازی یا برای تمرین هم باید مورد استفاده قرار گیرند؟
برای ورزشهای نظیر بسکتبال، باید هم در زمان مسابقات و هم در زمان تمرینات از این بریسها استفاده شود. احتمال آسیبدیدگی – مانند پیچخوردگی مچ پا – در حین انجام تمرینات در این ورزشها بالا است بنابراین استفاده از مچبندها میتواند به جلوگیری از این آسیبدیدگیها کمک کند.
چه مدت پس از بروز آسیبدیدگی مچ پا باید از بریس استفاده کرد؟
استفاده از بریسهای مچ پا احتمال آسیبدیدگیهای دوباره را کاهش میدهد اما جای برنامه توانبخشی خوب و کار با یک متخصص فیزیوتراپی را نمیگیرد. اگر مچ پای فرد آسیب دیده باشد، زمانی که تورم آن کاهش یافت وی باید از بریس استفاده کند البته همکاری نزدیک با پزشک و درمانگر برای پیشگیری از بروز آسیبدیدگیهای مجدد از اهمیت زیادی برخوردار است.
1 دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید
عالی ممنونم