شکستگی انگشتان دست و پا معمولاً بر اثر وارد شدن ضربهی شدید یا بروز یک حادثه است. در موارد معدودی نیز، انجام حرکات تکراری برای مدت زمان طولانی که به انگشتان فشار وارد میکند نیز موجب نوعی از شکستگی به نام شکستگی فشاری یا مو برداشتن میشود. علائم اصلی شکستگی انگشتان عبارتند از درد، تورم، خشکی و بیحرکتی انگشت، کبودی، تغییر شکل دادن انگشت و مشکل در راه رفتن یا در برداشتن اجسام. عوارض احتمالی شکستگی انگشتان شامل آسیب به ناخن، شکستگیهای پیچیده، عفونت، تغییر شکل انگشت و آرتروز مفاصل انگشتان میشود. اگر دچار شکستگی باز انگشتان شدهاید (استخوان از پوست بیرون زده) به پزشک مراجعه کنید. همچنین در صورت وجود خونریزی، احساس سرما، بیحسی یا گزگز، تغییر شکل دادن انگشت، سیاه یا کبود شدن انگشت نیز باید به دنبال مراقبت های پزشکی باشید. برای کمک به کاهش درد و تورم انگشت، میتوانید انگشت دست یا پا را بالا بگیرید و روی آن کمپرس سرد بگذارید. بستگی به شدت شکستگی و نوع آن، ممکن است لازم باشد که استخوانها جااندازی شوند و در راستای صحیح خود قرار گیرند. بعد از جااندازی و بی حرکت کردن انگشت، به 4 تا 6 هفته زمان برای ترمیم استخوانها نیاز است. شکستگی انگشتان معمولاً با نتایج کاملا موفقیت آمیز، درمان میشود. ممکن است برای بازیابی دامنه حرکتی انگشتان، انجام فیزیوتراپی تجویز شود.
این که میزان حرکت انگشت تا چه حد محدود شود، به شدت و نوع شکستگی انگشت بستگی دارد. بعد از برطرف شدن درد و التهاب و ترمیم شدن استخوان شکسته، ممکن است متوجه محدود شدن دامنه حرکتی انگشتان خود شوید و قدرت انگشتان شما به طور قابلتوجهی کمتر شده باشد. زمانی که دوره بهبودی شما طی شده و آمادهی آغاز توانبخشی شدید، در شکستگیهای شدیدتر و پیچیدهتر، دورهی بهبودی ممکن است بسیار طولانی شود. در این موارد انجام فیزیوتراپی در کلینیک و پیگیری یک برنامهی ورزشدرمانی فشرده برای بازیابی کارایی انگشتان، ضروری است.
برای کسب اطلاعات بیشتر و یا رزرو نوبت در کلینیک امید میتوانید با شماره تلفنهای02188801800 و 09107803155 تماس حاصل فرمایید.
علل شکستگی انگشتان پا
برخی حوادث و اتفاقات مانند برخورد پا به جایی و یا افتادن شیء سنگین روی پا میتوانند موجب شکستن انگشتان پا شوند. انجام حرکات تکراری برای مدت زمان طولانی مانند برخی ورزشها، موجب نوعی شکستگی به نام شکستگی فشاری یا موبرداشتن استخوان میشود. افرادی که استخوانهای ضعیفی دارند (مانند مبتلایان به پوکی استخوان) ممکن است بر اثر فشارهای کوچکی مانند پوشیدن کفش نامناسب، دچار شکستگی فشاری شوند.
شکستگی انگشتان دست
شکستگی استخوانهای انگشت، عموماً بر اثر بروز یک حادثه یا تصادف ناگهانی است. برای مثال ممکن است انگشتان شما لای درگیر کند و یا در هنگام زمین خوردن یا ضربه زدن به توپ، فشار شدیدی به آن وارد شود. بیاحتیاطی در هنگام کار با ارهبرقی، مته و دیگر ابزارها نیز میتواند موجب شکستگی انگشتان دست شود.
علائم شکستگی انگشت
اصلیترین نشانهی شکستگی استخوان انگشتان، درد شدید بلافاصله پس از آسیبدیدگی و تغییر شکل احتمالی انگشت است.
معمولاً بعد از 5 تا 10 دقیقه، انگشت موردنظر متورم و کبود میشود و حرکت پذیری خود را از دست میدهد. تورم انگشت آسیبدیده ممکن است انگشتان مجاور را نیز متورم کند.
بیحسی انگشت که میتواند مستقیماً بر اثر آسیبدیدگی و یا بر اثر تورم و فشار به عصبهای انگشت باشد.
ممکن است به خاطر درد شدید انگشت شست پا نتوانید راه بروید، خصوصاً اگر شکستگی در ناحیه شست پا باشد. شکستگی انگشت کوچک پا نیز دردناک است اما معمولاً تأثیری بر توانایی راه رفتن بیمار ندارد.
اگر آسیبدیدگی شدید باشد، ممکن است استخوانها از پوست بیرون بزنند (شکستگی باز)
عوارض شکستگی انگشتان
خشکی و بیحرکتی مفصل، شایعترین عارضهای است که پس از شکستگی انگشتان رخ میدهد و ناشی از تشکیل بافت فیبروزی در جای زخمها در طول دورهی بیحرکت بودن انگشتان است.
چرخش انگشتان: ممکن است در طول دورهی بهبودی، انگشتان به طور غیرطبیعی چرخش پیدا کنند.
جوش نخوردن استخوانها که یکی از عوارض ایجاد شده در برخی موارد شکستگی است و موجب میشود که دوسر شکسته شده استخوان بهخوبی ترمیم نشده و به هم جوش نخورند و این ناحیه از استخوانها بیثبات شود.
در صورتی که پوست نیز دچار آسیب شده و یا برای ترمیم شکستگی، عمل جراحی انجام شده باشد ممکن است عفونت ایجاد شود.
تشخیص شکستگی انگشت
بلافاصله بعد از آسیبدیدگی انگشتان به پزشک مراجعه کنید تا وضعیت شما را ارزیابی کرده و درمانهای مناسب را برای شما آغاز کند.
پزشک در مورد چگونگی آسیب دیدن انگشتان از شما سؤال میکند و سپس انگشتان شما را معاینه کرده و همچنین بروز سایر آسیبهای احتمالی را بررسی میکند.
ممکن است پزشک برای بررسی احتمال شکستگی استخوانهای انگشتان، انجام رادیوگرافی با اشعه ایکس را تجویز کند. گرفتن عکس رادیوگرافی همیشه هم برای تشخیص شکستگی انگشتان به کار نمیرود، خصوصاً اگر شکستگی در انگشتان کوچکتر باشد.
شکستگیهای فشاری که ناشی از حرکات عادی و تکراری هستند، با اسکن MRI تشخیص داده میشوند.
درمان شکستگی انگشت دست و پا
استراحت
از انجام ورزشهای پرفشار، ایستادن و یا راه رفتن برای مدت زمان طولانی خودداری کنید. ممکن است برای راه رفتن نیاز به عصا داشته باشید و یا لازم باشد از کفشهای مخصوصی استفاده کنید که در هنگام راه رفتن فشاری به انگشتان شما وارد نمیکنند.
کمپرس سرد
برای کاهش تورم و کبودی انگشتان تا زمان رسیدن به پزشک (یا اورژانس) روی آن کمپرس سرد قرار دهید. یخ را مستقیماً روی پوست قرار ندهید و آن را داخل یک حوله یا پارچه قرار دهید.
بالا گرفتن عضو آسیبدیده
برای کاهش تورم و درد، دست یا پای آسیبدیده را در سطحی بالاتر از سطح قلب نگهدارید. هنگام خوابیدن تا جای ممکن جای دست یا پای خود را بالا قرار دهید.
جا انداختن و گچ گرفتن
با توجه به شدت آسیبدیدگی انگشتان، ممکن است لازم باشد که استخوانهای شکسته در جای درست خود قرار گیرند و سپس آتلبندی شده یا گچ گرفته شوند. از آنجایی که انگشت شست پا وزن زیادی را روی خود تحمل میکند، شکستگی آن معمولاً جدیتر است و نیاز به جااندازی دارد.
آتل بستن برای بیحرکت کردن انگشتان
لازم است که شما با استفاده از یک آتل انگشت خود را بیحرکت کنید. یک چوب کوتاه یا حتی یک مداد را میتوانید در کنار انگشت خود قرار دهید و سپس دور آن را بانداژ کنید تا انگشت شما به آن ثابت شود. توجه کنید که بانداژ را شل ببندید، اگر بانداژ را بیشازحد سفت کنید انگشت شما بیشتر ورم میکند و ممکن است جریان خون به قسمت آسیبدیده نرسد.
دارو درمانی
اگر شکستگی انگشت دست و پا از نوع باز باشد یا در نزدیکی آن زخمی ایجاد شده باشد، لازم است واکسن کزاز و داروی آنتیبیوتیک برای بیمار تجویز شود. برای تسکین درد معمولاً مصرف استامینوفن یا ایبوبروفن کفایت میکند. برای شکستگیهای شدیدتر که دردناکتر هستند ممکن است پزشک داروهای مسکن قویتری تجویز کند.
فیزیوتراپی و توانبخشی
بعد از برطرف شدن درد و التهاب و بهبودی کامل شکستگیها، متوجه خواهید شد که دامنه حرکتی انگشتان و قدرت آنها کاهش پیدا کرده است. به همین خاطر متخصصین طب فیزیکی و توانبخشی میتوانند روشهای درمانی و برنامههای تمرینی متعددی (شامل حرمات کششی و قدرتی) برای بهبود انعطافپذیری ، قدرت، تعادل و هماهنگی انگشتان شما ارائه دهند. شما برای گرفتن راهنمایی در مورد چگونگی انجام این تمرینات میتوانید به فیزیوتراپیست مراجعه کنید.
روشهای درمانی فیزیوتراپی برای کاهش درد انگشتان عبارتند از:
- تحریک الکتریکی عصبها
- اولتراسوندتراپی با امواج فرکانس پایین
- لیزر سرد
- شاک ویوتراپی
- مگنت تراپی
- ماساژ درمانی
- اوزون تراپی
- تمرینات توانبخشی انگشت دست و پا
بعد از آن که دیگر نیازی به آتل یا گچ گرفتن انگشتان شما نبود و استخوانها به طور کامل جوش خورد، میتوانید انجام ورزش را آغاز کنید.
تمرینات انگشت دست
کشش منفعل انگشتان
ورزشهای انگشتان پا
کشش انگشتان با حوله
جمعکردن حوله با انگشتان