درمان کوتاهی پا

  1. خانه
  2. /
  3. پا
  4. /
  5. درمان کوتاهی پا
تاریخ: ۱۲ آبان ۱۴۰۲

همه ما ماجرای مردی را شنیده‌ایم که به نصیحت فردی دانا گوش کرد و با گذاشتن جسمی در یک لنگه از کفشش دو مفصل ران را هم‌تراز کرد و از درد آزار دهنده کمر و پشت بدن رهایی یافت. بعید نیست که این داستان در مورد ما نیز صدق کند، چرا که کوتاه بودن یک پا نسبت به دیگری یکی از عارضه‌های متداول است.

برخی بیماران از نامساوی بودن دو پای خود آگاهی ندارند و چون اقدامی برای رفع آن نمی‌کنند به مشکلات زانو، لگن، پشت و گردن دچار می‌شوند. کوتاه بودن یک پا نسبت به پای دیگر دلایل متعددی دارد؛ بعضی موارد دائمی یا آناتومیک یا تشریحی و شماری قابل برگشت یا عملکردی هستند.

تفاوت دائمی گاهی پی‌آمد رشد نابرابر پاها در کودکی یا وارد شدن ضربه و آسیب در گذشته، برای مثال شکستگی است. در صورت دائمی بودن تغییر، متفاوت بودن طول دو پا به عدم تعادل تمام مفصل‌ها از جمله لگن و ستون فقرات می‌ انجامد و باید با کفی‌های مخصوص (ارتز) اصلاح شود تا طول دو پا تاحد امکان یکسان شود.

عدم اصلاح کوتاهی پا تنش عضلانی، فرسایش مفصل، درد پا، کمر و پشت بدن و علائم دیگر را در پی خواهد داشت. کایروپراکتیک پس از اصلاح طول پا توانایی حرکتی و هم‌تراز بودن مفصل‌ها را مجدداً برقرار می‌سازد و به کمک تمرین‌ها و حرکت‌های اصلاحی می‌توان عضله‌های اطراف مفصل‌هایی مانند گردن و ستون فقرات را متعادل و تقویت کرد.

کوتاهی پا معمولاً ناشی از عدم هم‌راستایی و نظم نامناسب بین استخوان‌های لگن و ستون فقرات یا کشیدگی و رگ به رگ شدن مکرر است. برای درمان این نوع کوتاهی پا، روش‌هایی مانند کایروپراکتیک (درمان دستی) و تمرینات اصلاحی مورد استفاده قرار می‌گیرند. اگر کشیدگی و آسیب‌دیدگی مکرر عامل اصلی کوتاه شدن پا باشد، بیمار باید عادت‌هایی که به آسیب‌دیدگی منجر می‌شوند را نیز تغییر دهد.

برای کسب اطلاعات بیشتر و یا رزرو نوبت در کلینیک امید میتوانید با شماره تلفن‌های02188801800 و 09107803155 تماس حاصل فرمایید.

3

علائم و نشانه های کوتاهی پا

علائم کوتاهی پا معمولاً بر تمام بدن، از کف پا تا دندان و نحوه روی هم آمدن دندان‌ها در زمان جویدن، اثر می‌گذارد. افرادی که یک پای‌شان از دیگری کوتاه‌ تر است معمولاً این نقص را به شیوه‌ای مانند تغییر در الگوی راه رفتن یا ایستادن جبران می‌کنند و در نتیجه‌ی اهمال در درمان با مشکلات دیگری رو به‌ رو می‌شوند. برای مثال بیمار برای جبران این نقص به سمت پای کوتاه‌ خم می‌شود تا کف پا در زمان ثابت ایستادن زمین را لمس کند؛ این نوع ایستادن فشار مضاعفی را به پشت بدن و لگن تحمیل می‌کند و به درد کمر و لگن دامن می‌زند. علائم دیگر عبارت‌اند از:

  1. درد هر دو زانو
  2. سیاتیک یا التهاب عصب‌های پا و کمر
  3. تعادل ضعیف در زمان راه رفتن و دویدن
  4. درد مچ و کف پا
  5. خستگی مزمن

علت ها و دلایل کوتاهی پا

در ابتدا به بررسی رایج‌ترین علل کوتاهی پا می‌پردازیم. سه دلیل باعث کوتاهی پا می شود: دلایل مادرزادی، مشکلات رشد، دلایل اکتسابی

دلایل مادرزادی: این دلایل که البته چندان متداول نیستند، عبارت‌اند از:

  • شکل‌گیری نامناسب مفصل ران
  • پاچنبری
  • شکل‌گیری نامناسب عضله‌ها و رباط‌های پایین پا

مشکلات رشد: این دلایل در دوران کودکی نمود می‌یابد:

  • شکل‌گیری نامناسب حفره مفصل ران
  • مشکلات گوی مفصل ران
  • رشد نکردن یکی از استخوان‌های بلند پایین‌تنه
  • صافی کف پای یک‌طرفه

دلایل اکتسابی:

  • شکستن استخوان‌های بلند پاها
  • عفونت استخوانی که فرایند رشد طبیعی را مختل سازد.
  • فلج عضلانی ناشی از عفونت‌هایی مانند تروما یا ضربه دیدن یا فلج اطفال
  • آرتریت یا التهاب مفصل‌هایی مانند مفصل ران یک سمت از بدن در صورتی که باعث باقی ماندن مفصل در موقعیتی غیرطبیعی شود.

دلایل دیگری نیز برای کوتاهی پا وجود دارد که هر یک باید در نهایت دقت تشخیص داده شود تا راهکار درمانی رضایت‌بخش و موفقیت‌آمیزی به دست آید.

4

تشخیص

  • سابقه پزشکی: آگاهی از نحوه شروع علائم به متخصص طب فیزیکی و توانبخشی کمک می‌کند تا تعیین کند که آیا سطح مفصل‌های ران با بروز علائم مرتبط است یا خیر. تشدید علائم در زمان ایستادن یا راه رفتن بیانگر این نکته است که سطح پاها عارضه را برمی‌انگیزد.
  • معاینه. معاینه مهم‌ترین مرحله فرایند تشخیص است. متخصص سطح استخوان‌های مفصل ران و تأثیرگذاری آن بر شکل ستون فقرات، به ویژه در ناحیه مهره‌های کمری، را بررسی می‌کند.
  • پرتونگاری (اشعه ایکس): این روش تصویربرداری ارتباط بین طول پاها در سطح مفصل‌های ران، سطح استخوان‌های مفصل ران و سطح استخوان خاجی، یعنی پایه اصلی ستون فقرات، را با وضوح بیشتری مشخص می‌سازد. همچنین اثرات دراز مدت این عارضه بر ستون فقرات نیز به کمک این تصاویر تعیین می‌شود. متخصص طب فیزیکی و توانبخشی با توجه به یافته‌های حاصل از این عکس‌ها با دقت بیشتری تشخیص می‌دهد که آیا کوتاهی و متمایل بودن به یک سمت باید اصلاح شود یا این که صرفاً باید ثابت نگه داشته شود.
  • آزمایش بلند کردن پاشنه: برای تعیین اینکه آیا استفاده از همسطح کردن استخوان خاجی مفید است یا خیر، می‌توان از آزمایش‌های مختلف استفاده کرد. یکی از روش‌های ساده‌تر برای این منظور، قرار دادن کفی بلندکننده درون کفش است. اندازه این بلندکننده باید با دقت اندازه‌گیری شود تا بتواند بیشترین فایده را داشته باشد. برای اندازه‌گیری دقیق، استفاده از تصاویر پرتونگاری می‌تواند مفید باشد، به ویژه در شناسایی تغییرات ناچیز در ستون فقرات.

راه ها و روش های درمان

  • نخستین و مؤثرترین اقدام  برای درمان کوتاهی پا تعیین اثر هم‌سطح کردن پایه ستون فقرات یا همان استخوان خاجی است. اصلاح کردن تمام موارد کوتاهی پا ضرورت ندارد. رفع نقص کوتاهی پا می‌تواند منجر به تشدید انحراف ستون فقرات شود و در عوض بهبود مشکل آن را وخیم‌تر سازد. اما چنانچه اصلاح نقص الزامی باشد، میزان آن باید تعیین شود. متخصص طب فیزیکی و توانبخشی به موازات پیشرفت برنامه درمانی سعی می‌کند تا مقدار جسم بلند کننده را به کمترین حجم ممکن برساند.
  • یاری کردن بدن در کمک به خود: متخصص طب فیزیکی و توانبخشی پیش از تجویز بالا برنده پاشنه یا ارتزها و کفی‌های طبی سفارشی لگن را اصلاح می‌کند تا بدن را به بهره‌گیری از توانایی‌های ترمیم کننده طبیعی خود تحریک کند. استخوان‌بندی انسان از طریق لگن و با انحراف ملایم آن به جبران این نقص می‌پردازد، به این شیوه که سطح استخوان سه گوش میانی لگن، موسوم به استخوان خاجی، را تغییر می‌دهد. کوتاهی تا حد یک اینچ به این شیوه اصلاح می‌شود. تأثیر این اصلاح طبیعی اندازه‌گیری می‌شود، سپس ارتفاع بالابرنده جدید تعیین می‌شود. بیمار باید تا نوبت مراجعه بعدی برای اصلاح حالت اندامی از این بالابرنده به طور مرتب استفاده کند. در مراجعه بعدی مجدداً ارتفاع جدید تعیین می‌شود و با تکرار این کار، ارتفاع بالابرنده تا حدی کاهش می‌یابد که بیشترین تأثیرگذاری را داشته باشد و در نهایت لزومی به استفاده از آن نخواهد بود.

5

متخصص طب فیزیکی و توانبخشی با توجه به تشخیص انجام شده و درمان پیشنهادی استفاده از بالابرنده پاشنه یا ثابت نگه دارنده ستون فقرات و لگن، برای مثال کفی طبی سفارشی را توصیه می‌کند تا پایداری و تعادل اندامی لگن در زمان ایستادن، راه رفتن یا دویدن حاصل شود. این متخصص ثابت نگه دارنده را متناسب با شرایط بیمار و بر مبنای عامل‌های گوناگونی مانند سبک زندگی، سلامت عمومی، سن، وزن، جنسیت و… انتخاب می‌کند. از آنجایی که اکثر افراد روزانه دست‌کم دو نوع کفش رسمی و راحتی به پا می‌کنند، متخصص دو جفت کفی را متناسب با شرایط تجویز می‌کند. اگر از کوتاهی پا رنج می‌برید، حتماً از پزشک بپرسید که آیا استفاده از ثابت نگه دارنده ستون فقرات / لگن مفید خواهد بود یا خیر.

دو روش دیگری که جهت درمان کوتاهی پا استفاده میشود بلند کردن اسخوان کوتاه و کوتاه کردن استخوان بلند تر است.

برخی از سوالات رایج:

آیا با نگاه کردن در آینه یا در صورت لنگیدن در زمان راه رفتن کوتاهی پا مشخص می‌شود؟

کوتاهی پا همیشه به این سادگی قابل تشخیص نیست. اگرچه بسیاری از موارد کوتاهی پا کاملاً مشخص و با چشم قابل تشخیص است، تفاوت طول کمتر از 25 میلی‌متر (در حدود یک اینچ) را معمولاً نمی‌توان با چشم تشخیص داد. در واقع برخی بیماران سال‌ها طول می‌کشد تا متوجه شوند که یک پایشان اندکی کوتاه‌تر از پای دیگر است.

چه میزان تفاوت طول دو پا به سلامتی آسیب می‌زند؟

بر اساس بسیاری از پژوهش‌های پزشکی، کوتاهی حتی چند میلی‌متری پا نیز تأثیر نامطلوبی را بر کمر یا مفصل ران به جا می‌گذارد و عامل افزایش فشار در پاها به شمار می‌رود.

چطور می‌توان نامساوی بودن طول دو پا را تشخیص داد؟

به متخصص طب فیزیکی و توانبخشی مراجعه کنید تا وی به کمک ابزار مخصوص طول پاها را اندازه بگیرد و در صورت کوتاهی پا، عملکردی یا تشریحی بودن آن را تشخیص دهد. چنانچه فرد به عارضه کوتاهی پا مبتلا باشد و این نقص بر پایداری اندامی وی تأثیر گذاشته باشد، پزشک برنامه درمانی مناسب را پیشنهاد خواهد کرد.

مقالات مرتبط

عوارض ایستادن طولانی مدت

عوارض ایستادن طولانی مدت

شغل بسیاری از افراد ایجاب می‌کند که فرد در طول روز ساعات زیادی سر پا بایستد. ایستادن طولانی‌مدت یکی از…

24 دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید

  • سلام،پای چپ من حدود 3/5 سانت کوتاه است،امکان درمان دارد؟ چون تبریز هستم میخواستم ببینم امکانش هست بیام خدمتتون،

    پاسخ
    • کلینیک چند تخصصی پا (پدورتیک) امید
      ۲۰ آبان ۱۳۹۸ ۱۲:۱۲ ب٫ظ

      سلام برای این مقدار از کوتاهی پا می توان کفی و صندل مخصوص طراحی کرده و ساخت تا بتواند این مورد را اصلاح کند و از عدم توازن و همچنین دردهایی که ممکن است در آینده به آن مبتلا شوید پیشگیری کند

      پاسخ
  • سلام دکتر خیلی وقته که مفصل لگن چپم موقع راه رفتن صدای تق تق میده یعنی میتونه از ناتراز بودن لگنم باشه.با اینکه راست دست و پام ولی دست و پا و کمر و کلا چپ بدنم یه جورایی قویتر از راست بدنمه.

    پاسخ
    • کلینیک چند تخصصی پا (پدورتیک) امید
      ۱۱ آبان ۱۳۹۸ ۸:۳۶ ق٫ظ

      سلام
      چند ساله هستید لطفا بفرمایید گزگز و بی حسی در پاها و دست ها هم دارید؟
      برای ناتراز بودن لگن باید بررسی و اسکن انجام شود

      پاسخ
  • سلام من چهل سال دارم وپای چپم کوتاهترازپاراستم میباشد..هیچ مشکل دردکمروپاوگردن هم ندارموخدمت سربازی همرفتم..فقط مشکل لنگیدن دارم خواهشاراهنمایی بفرمایید..ممنون

    پاسخ
  • سلام خسته نباشی پایی بنده در اثر تصادف شکسته بود بعداز عمل درست شده ولی ۵ سانت کوتاه شده بنده چیکار کنم

    پاسخ
    • کلینیک چند تخصصی پا (پدورتیک) امید
      ۱۱ آبان ۱۳۹۸ ۸:۳۲ ق٫ظ

      سلام برای کوتاهی پا می شود کفی و صندل مخصوصی درست کرد که بتواند این کوتاهی را جبران کند

      پاسخ
  • سلام من دخترم ۶ سالشه پای چپش دونیم سانت دوتاه تره و اندازه ران پای چپشم کوچکتر شده الان تو سن رشده این مقدار کوتاهی پا چطور باید برای همیشه درمان بشه هرچه سریعتر باید به داد دخترم برسم چون اندازه ران پای چپش کمتره لاغرتره و موقع راه رفتن خسته میشه

    پاسخ
    • کلینیک چند تخصصی پا (پدورتیک) امید
      ۲۹ آبان ۱۳۹۹ ۸:۳۲ ق٫ظ

      متاسفانه این مورد قابل رفع کامل نیست
      فقط می توان به کمک کفی و صندل طبی از تاثیر سو آن بر مفاصل دیگر بدن جلوگیری کرد

      ۰۲۱۸۸۸۰۱۸۰۰

      پاسخ
  • سلام خسته نباشید بنده از دوران کودکی مشکل کوتاهی پا داشتم قبل از کوتاهی سر استخولن لگنم سیاه شد طی استراحت های دکتر درست شد به سلامت بازگشتم اما طی مدتی رشد صفحه زانوم متوقف شد ۵ سانت اختلاف کوتاهی دارم با کمی کجی روبه داخل که با چند عمل پلاتین گذاشتم که بیشتر کج نشه و صفحه بغل زانوم شروع به رشد کنه اما نکرد بعد استخوان زانوم رو تراشیدن چربی گذاشتن و گچ گرفتن که پا دوباره شروع به رشد کنه و هنوز متوقف مونده بعد تموم شدن گچ پا باز هم پام خوب نشد الان هم جراحی الیزاروف کردم برای کوتاهی قد ۵ سانت میخاستم بدونم بدون جراحی هم پای من درست میشد یا باید جراحی الیزاروف میکردم

    پاسخ
    • کلینیک چند تخصصی پا (پدورتیک) امید
      ۲۹ آبان ۱۳۹۹ ۸:۳۱ ق٫ظ

      شرایط کمی پیچیده شده برای شما
      البته که در این سن غیر جراحی خیلی محدود است
      پیشنهاد می شود با توجه به اقداماتی که انجام دادید کفی طبی خاص استفاده کنید

      ۰۲۱۸۸۸۰۱۸۰۰

      پاسخ
  • سلام پای چپم رگش کوتاه تره آیامیشوددرمان کرد

    پاسخ
    • کلینیک چند تخصصی پا (پدورتیک) امید
      ۲۹ آبان ۱۳۹۹ ۸:۳۰ ق٫ظ

      سلام بله می توان به کمک تکنیک های خاص و ورزش این مورد را برطرف کرد

      ۰۲۱۸۸۸۰۱۸۰۰

      پاسخ
  • سلام دکتر،
    عذرخواهی میکنم میخواهم استخوان رانم را به کمک جراحی ده سانت کوتاه کنم.آیا امکان چنین عملی وجود دارد؟
    در صورت مثبت بودن جواب شما چکار باید بکنم؟

    پاسخ
    • کلینیک چند تخصصی پا (پدورتیک) امید
      ۲۹ آبان ۱۳۹۹ ۸:۳۰ ق٫ظ

      سلام مرکز ما این نوع جراحی را انجام نمی دهد

      ۰۲۱۸۸۸۰۱۸۰۰

      پاسخ
      • سلام پای راست من نزدیک ۶تا ۷سانت کوتاه تر از پای چپم هست میشه کاری کرد البته با این پا فوتبال بازی می کنم .

        پاسخ
  • سلام من یکی از بستگانم یکی از پاهاش کوتاهی رگ داره و رگ پاش کوتاهه و لنگ لنگان‌راه میره آیا میتوان خوب شد و مشکل او برطرف شود

    پاسخ
    • کلینیک چند تخصصی پا (پدورتیک) امید
      ۱۶ آذر ۱۳۹۹ ۶:۴۶ ق٫ظ

      بله می توان به کمک وسایل کمکی و همچنین درمان های اسکلتی این مورد را جبران کرد

      ۰۲۱۸۸۸۰۱۸۰۰

      پاسخ
  • سلام.من خانم۳۵ساله هستم.چندین ساله احساس کمی ضعف درپای راستم میکنم و گاهی گزگز و گاهی درد سیاتیک یا فمورال.الان با مطالعه زیاد متوجه شدم ممکنه سندرم کوتاهی پا داشته باشم که فانکشتنال باشه چون اندازه پاهام فرقی نداره ولی همیشه یکم ضعف در پلانتار فلکشن احساس میکنم و درد گاهی در ساکروایلیاک راست.ایا این نقص قابل اصلاحه؟همیشه بد نشستم بنظر خودم .یا گاهی اضافه وزنم داشتم.

    پاسخ
    • کلینیک چند تخصصی پا (پدورتیک) امید
      ۱۶ آذر ۱۳۹۹ ۶:۴۶ ق٫ظ

      بله این مورد قابل اصلاح است
      البته که باید کمر شما به دقت معاینه شود

      ۰۲۱۸۸۸۰۱۸۰۰

      پاسخ
  • سلام من کوتاهی پا دارم حدود 6 سانت .دررفتگی مادزادی . خیلی خجالت می کشم بابت راه رفتنم می خوام بدونم چیزی هست یا عملی که این کوتاهی رو رفع کنه ?. خیلی دکتر رفتم گفتن نمیشه عمل کرد چون بافت پات قابل کش اومدن نیست که کوتاهیش درست بشه. 😔

    پاسخ
    • کلینیک چند تخصصی پا (پدورتیک) امید
      ۲۰ تیر ۱۴۰۰ ۵:۵۷ ق٫ظ

      برای این مورد اگر بخواهید کامل درست شود باید عمل جراحی انجام بدید و اگر نه می توان به کمک کفی و صندل طبی ان را جبران کرد

      ۰۲۱۸۸۸۰۱۸۰۰

      پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

فهرست
مشاوره رایگان