با اینکه بسیاری از مشکلات پا از جمله مشکلات استخوانی، رباط، مفصل و بافت بدون جراحی قابل درمان است، اما با این حال همه مشکلات بدون جراحی درمان نمیشوند و برخی از آنها به عمل نیاز پیدا میکنند. در این مقاله لیستی از بیماریهای شایعی گردآوری شده است که میتوانند به طور موفقیتآمیزی از طریق یک عمل جراحی درمان شوند.
اگر مطمئن نیستید که نیاز به عمل جراحی پا دارید یا خیر، پزشک جراح پای شما معمولا بروشورهای مشاورهای متناسب با عمل خاص شما را به شما خواهد داد تا اطلاعات لازم را از آن طریق بدست آورید.
در ادامه مقاله لیستی از بهترین جراحان پای تهران (متخصصین جراحی ارتوپدی مچ، پنجه، پاشنه و ساق پا) آمده است که با سالها تجربه و دانش روز دنیا بهترین جراحی ها را با کمترین عوارض ممکن انجام می دهند.
متخصصین کلینیک چند تخصصی پدورتیک (پا) امید سعی برآن دارند که تا حد ممکن درمان مشکلات پا بدون جراحی و با رویکرد پلکانی انجام شود. متخصصین مجرب این کلینیک بعد از معاینه دقیق بیمار برنامه درمانی را از روش های ساده مانند ورزش و فیزیوتراپی آغاز می کنند و در صورت لزوم درمان های پیچیده تر مانند شاک ویوتراپی، تزریق پی آرپی و اوزون درمانی را تجویز خواهند کرد. اگر بهبودی حاصل نشد بیمار برای جراحی به بهترین جراحان پا و مچ پا ارجاع خواهد شد.
برای کسب اطلاعات بیشتر و یا رزرو نوبت در کلینیک امید میتوانید با شماره تلفنهای02188801800 و 09107803155 تماس حاصل فرمایید.
جراحی پا چه موقع ضروری است؟
بسیاری از مشکلات پا و مچ پا به مدیریت “محافظه کارانه” پاسخ نمیدهد. پزشک متخصص قلب و عروق شما میتواند تعیین کند که چه زمانی مداخله جراحی مفید خواهد بود. اغلب وقتی درد یا ناهنجاری همچنان ادامه پیدا کند، ممکن است عمل جراحی برای کاهش ناراحتی یا ترمیم عملکرد پا یا مچ پا مناسب باشد.
هالوکس والگوس (بونیون)
به بزرگ شدن دردناک مفصل واقع در پایه انگشت شست پا هالوکس والگوس گفته میشود. یک بونیون در واقع به برجستگی استخوانی یا برآمدگی استخوانی در کنار انگشت شست پا اشاره دارد. یک کیسه بزرگ از مایعات که به نام بورسا شناخته میشود، ممکن است بر روی مفصل بزرگ شده تشکیل شده که میتواند ملتهب و دردناک شود.
عمل جراحی که برای برداشتن این برجستگی استخوانی انجام میشود بونيونکتومی ناميده میشود. بیش از 130 روش مختلف برای درمان این بیماری ثبت شده است. پزشک جراح پا متناسب با نیازهای فردی شما روش مناسب را برای شما انتخاب میکند. بونیونهای کوچکتر نیز میتوانند در قسمت بیرونی مفصل انگشتان پا ایجاد شوند که به عنوان بونیون تیلور شناخته میشوند. این بونیونها نیز با استفاده از تکنیکهای مشابه با جراحی درمان میشوند.
بسته به روش جراحی، زمان ریکاوری میتواند بسیار متفاوت باشد، به خصوص اگر بعد از عمل نیاز به استفاده از عصا یا گچگیری پا داشته باشید.
هالوکس لیمیتوس / ریجیدوس
این بیماری آرتریت مفصل انگشتان پا میتواند باعث درد و از دست دادن حرکت شود. هنگام راه رفتن انگشت شست پا باید به سمت بالا خم شود. بدون این حرکت، مفاصل انگشت شست پا سفت شده یا حتی ممکن است کاملاً بگیرد. این بیماری با استفاده از انواع تکنیکهای جراحی قابل درمان است. مفاصل به شدت آسیب دیده اغلب به تعویض مصنوعی مفصل یا فیوژن (سفت کردن از طریق جراحی) نیاز دارند.
آسیبدیدگی مفاصل در قوس کف پا
آرتروز مفاصل قوس کف پا اغلب بدون جلب توجه پیش میرود تا اینکه به مرحله کاملاً پیشرفته برسد. انواع مختلفی از آرتروز وجود دارد اما استئوآرتریت شایعترین آرتروز تأثیرگذار بر این مفاصل است. علائم اولیه استئوآرتریت میتواند شامل “درد” در مفاصل باشد که اغلب پس از فعالیت رخ میدهد. در مراحل بعدی ممکن است تورم مداوم در اطراف توده مفصل یا سختی اطراف لبه مفاصل ایجاد شود.
این تودهها که “استئوفیت” نام دارند، در بعضی از بیماران عامل بروز علائم مضاعف دیگری نیز میشوند زیرا باعث فشار بر ساختارهای بافت نرم مجاور میشوند.درمان پوکی استخوان یا فیوژن (سفت کردن از طریق جراحی) مفاصل آسیبدیده یک روش درمانی متداول در اینگونه بیماریها است.
انگشت چکشی، انگشت پتکی، و انگشت چنگالی
این نوع ناهنجاری در انگشتان کوچکتر پا معمولاً در اثر عدم تعادل تاندون یا مفصل ایجاد میشود. انگشت چکشی میتواند دردناک و ناخوشایند باشد. جراح پا قادر است این بدشکلی را تحت بیهوشی موضعی طی یک روش جراحی موردی اصلاح کند. جراحی برای اصلاح ناهنجاری انگشت چکشی، انگشت پتکی یا انگشت چنگالی معمولاً باعث اصلاح دائمی زگیلهای دردناک موجود بر روی پوست در این مفاصل میشود.
عمل جراحی انگشت چکشی ممکن است با از بین بردن بخشی از استخوانهای انگشت پا برای تنظیم مجدد انگشتان یا از طریق ایجاد اتصالاتی در ناحیه انگشتان پا انجام شود (بخش فیوژن را مشاهده کنید). در بعضی موارد نیز ممکن است لازم باشد از یک سیم به طور موقت یا یک ایمپلنت دائمی برای نگه داشتن انگشتان پا استفاده شود.
زگیل پلانتار یا زگیل کف پا
بسیاری از زگیلهای پلانتار که با درمان محافظه کارانه قابل درمان نیستند ممکن است به طور دائم از بین بروند. در بسیاری از موارد یک ناهنجاری استخوانی اساسی وجود دارد که باید برطرف شود. زگیل کف پا غالباً ناشی از وجود استخوان برجسته متاتارسال است. برای بالا بردن متاتارسال عملهای جراحی مختلفی انجام میشود تا از بوجود آمدن مجدد زگیلها جلوگیری شود.
نوروما
در این بیماری ضخامت یکی از اعصاب پا، که معمولاً بین انگشتان 3 و 4 قرار دارد، در اثر تحریک عصب و گرفتگی بین استخوانها افزایش مییابد. پزشک جراح پا معمولا این نوروما را تحت بیحسی موضعی از بین میبرد. تکنیکهای جراحی ظریف عموماً منجر به رفع دائمی این مشکل گاهی اوقات بسیار دردناک میشوند.
فاشئیت پلانتار یا التهاب تاندون کف پایی
فاشئیت پلانتار التهاب یک بافت همبند است که در قسمت زیرین پا وجود دارد. بیشتر بیماران مبتلا به التهاب تاندون کف پایی به درمانهای غیر جراحی مانند ارتزهای تجویزی پاسخ میدهند، اما در بعضی مواقع جراحی لازم است. روشهای متعددی برای درمان این بیماری استفاده میشود.
برجستگیهای پشت پاشنه پا (تغییر شکل هاگلاند)
برجسته شدن استخوان در پشت پاشنه میتواند باعث ایجاد بورسیت شود. برای حل این مشکل از روشهای مختلفی استفاده میشود، از برداشتن استخوان گرفته تا “کج کردن” استخوانها برای قرار دادن آنها در یک موقعیت بهتر.
توده، برآمدگی، کیست و گانگلیون
بیماران غالباً از تودههای دردناکی که روی پاهایشان بوجود آمده و در کفش تحت فشار قرار میگیرد و به آن سابیده میشود شکایت دارند. اگر تغییری در کفش یا اقدامات غیر جراحی دیگر در رفع چنین مشکلاتی انجام نشود، میتوان از روشای جراحی برای از بین بردن برجستگی استخوان یا تشکیل بافت نرم استفاده کرد.
خار استخوانی
رشد بیش از حد استخوان باعث درد یا محدودیت در حرکت میشود. خارها استخوانی میتواند در لبههای مفاصل، تاندونها و رباطها ایجاد شوند و برداشتن آنها معمولاً تحت بیحسی موضعی انجام میشود. با توجه به شرایط و ماهیت بیماری، جراحی پاشنه پا میتواند در بسیاری از موارد در تسکین درد و احیای تحرک موثر باشد. نوع روش درمان براساس معاینه انجام شده تعیین میشود و معمولاً شامل آزاد کردن فاشیا پلانتر، با یا بدون برداشتن خار پاشنه است. در مورد جراحی پاشنه اصلاحات و پیشرفتهای مختلفی صورت گرفته است. پزشک متخصص پای شما مشخص خواهد کرد که کدام روش برای شما مناسبتر است.
مشکلات تاندون آشیل
بیشتر بیماران مبتلا به مشکلات تاندون آشیل به درمانهای غیر جراحی پاسخ میدهند. در این نوع مشکلات، تاندون گاه و بیگاه از بافت ضخیم شده ملتهب آن جدا میشود. افزایش طول تاندون گاهی اوقات برای درمان بیماری لازم است.
علاوه بر موارد بالا جراحی انحراف پا، جراحی بزرگی پا، جراحی شکستگی پاشنه پا، جراحی صافی کف پا، جراحی افتادگی پا، جراحی پا چنبری ، جراحی واریس با لیزر و جراحی پای پرانتزی توسط متخصص جراح ارتوپد انجام می شود.
انواع جراحی پا
بهترین جراحان پا از روش های زیر برای درمان مشکلات مچ، پاشنه، ساق، ناخن، پنجه و کف پا استفاده می کنند:
فیوژن
روش فیوژن معمولاً برای معالجه ورم مفاصل یا بیماریهای دردناک پا و مچ پا انجام میشود. فیوژن شامل جدا کردن تمام غضروف از مفصل و سپس پیوستن دو یا چند استخوان به یکدیگر است تا مانع از حرکت آنها شود. اتصالات را میتوان با پیچ، پلیت یا پین یا ترکیبی از این موارد انجام داد.
جراحی متاتارسال
این عمل جراحی بر روی استخوانهای بلند پا در پشت انگشتان دوم، سوم، چهارم، و پنجم به دلایل مختلفی انجام میشود اما معمولاً برای توزیع مجدد وزن بر روی قسمت توپی پا انجام میشود. در بعضی موارد شدید، مانند آرتریت روماتوئید، جراحی ممکن است شامل از بین بردن نوک متاتارسال (استخوانهای موجود در قسمت توپی پا) باشد.
جراحی ناخن
ناخنهای پا ممکن است تغییر شکل داده، آسیب ببینند یا آلوده شوند. ممکن است پزشکتان تشخیص دهد که جراحی بهترین روش درمانی ممکن برای شما است. جراحی به طور معمول در مطب تحت بیحسی موضعی انجام میشود و بسیاری از بیماران میتوانند بعد از جراحی راه بروند و به فعالیتهای روزانه خود ادامه دهند. جراحی مستلزم برداشتن بخشی از ناخن یا تمام ناخن است. جدا کردن ناخن نوعی جراحی موقت است که باعث برطرف شدن مشکل میشود، اما ناخن مجدد رشد خواهد کرد. ماتریسکتومی نوعی جراحی دائمی است که شامل تخریب کردن و یا برداشتن ریشه ناخن میشود تا دیگر ناخن جدید رشد نکند.
جراحی ترمیمی
جراحی ترمیمی پا و مچ پا شامل ترمیمهای پیچیده جراحی است که ممکن است برای بازیابی عملکرد یا ثبات آن، کاهش درد و یا جلوگیری از ناهنجاری یا بیماریهای بیشتر لازم باشد. متأسفانه، بسیاری از مشکلات یا بیماریها وجود دارد، از تروما گرفته تا نقایص مادرزادی، که به عمل جراحی پا و یا مچ پا نیاز دارند. در جراحیهای ترمیمی برای درمان بسیاری از این مشکلات ممکن است انجام هریک از موارد زیر نیاز باشد: ترمیم/ انتقال تاندون، فیوژن استخوان، کاشت مفصل، پیوند استخوان، ترمیم پوست یا بافت نرم، برداشتن تومور، قطع عضو، و یا استئوتومی (برش استخوانها با روشی دقیق). از پیچهای استخوانی، پین، سیم، و سایر وسایل تثبیت (داخلی و خارجی) میتوان برای تثبیت و ترمیم استخوان در مراحل بازسازی استفاده کرد.
جراحی پوست
لیپوماها، فیبرومها، زگیلها، خالها و بثورات پوستی ممکن است در هر قسمت از سطح پوست پا ایجاد شود. برخی از این مشکلات میتوانند دردناک باشند و اثر شدیدی روی پوست داشته باشند. بعضی از این موارد نیز ممکن است مشکوک باشند زیرا از نظر ظاهری جدید هستند و ممکن است پزشک شما بخواهد از آن نمونهبرداری انجام دهد. این مشکلات پوستی ممکن است دردناک باشد یا نباشد. بسته به اندازه و عمق مشکل، جراحی ممکن است در مطب تحت بیحسی موضعی یا در اتاق عمل انجام شود.
جراحی تاندون
جراحی روی تاندونها ممکن است برای درمان صدمات حاد مانند پارگی انجام شود. این جراحی همچنین با توجه به نوع مشکل ممکن است برای معالجه بیماریها و مشکلات مزمن برای طولانیتر یا کوتاه کردن تاندون انجام شود. در بعضی موارد، تاندونها میتوانند برای بهبود عملکرد پا و مچ پا مجدداً مورد استفاده قرار گیرند.
آزمایشها و مراقبتهای قبل از عمل
مانند هر نوع عمل جراحی، افرادی که تحت عمل جراحی پا یا مچ پا قرار میگیرند، قبل از عمل نیاز به آزمایشات یا معاینات ویژهای دارند تا نتیجه جراحی موفقیتآمیز باشد. قبل از عمل جراحی، پزشک متخصص پا تاریخچه و شرایط پزشکی شما را مرور میکند. بیماریهای خاص، کسالت، آلرژیها و داروهای مصرفی فعلی شما باید مورد بررسی قرار بگیرند. همچنین پزشک شما ممکن است آزمایشهای دیگری را که به ارزیابی وضعیت سلامتی شما کمک میکند توصیه کند. مانند آزمایش خون، ادرار، EKG، اشعه X، بررسی جریان خون (برای ارزیابی بهتر گردش خون در پا) و معاینه ساختار پاهای شما هنگام راه رفتن. با توجه به نتایج آزمایش شما یا در صورت وجود یک بیماری خاص، ممکن است پزشک متخصص پای شما بخواهد با پزشک دیگری نیز مشورت کند.
مراقبتهای بعد از عمل
نوع عمل جراحی پای شما، طول دوران نقاهت و نوع مراقبتهای لازم را برای اطمینان از بهبودی شما پس از جراحی تعیین میکند. اصول اولیه مراقبتهای بعد از عمل تا حدودی تمام از موارد زیر را شامل میشود: استراحت، یخ، فشردهسازی و بالا بردن پا. باندها، اسپلینتها، کفشهای جراحی، گچ، یا عصا ممکن است برای بهبود و اطمینان از بهبودی ایمن پس از جراحی پا یا مچ پا لازم باشد. علاوه بر این، جراح پای شما تعیین میکند که چه مدت بعد از عمل میتوانید روی پاهای خود بایستید. پزشک متخصص پا از شما میخواهد که دوره نقاهت خود را به بهترین شکل و با سرعت طی کنید، و با رعایت دقیق دستورالعملهای بعد از عمل که قبل از عمل و بلافاصله بعد از عمل به شما داده میشود، بهترین نتیجه بدست آورید.
لیست بهترین جراحان پا و مچ پا درتهران
- دکتر محسن موحد یگانه: فلوشیپ جراحی پا و مچ پا
- دکتر محمد رضا میعاد: فلوشیپ جراحی پا و مچ پا
- دکتر بیژن ولی اللهی: متخصص ارتوپدی و فوق تخصص مچ پا
- دکتر افشین اقدامی: متخصص جراحی استخوان و مفاصل
- دکتر حامد حکیمی: جراح و متخصص ارتوپدی
- دکتر حجت آیت اللهی موسوی: فوق تخصص جراحی پا و مچ پا