آیا فرزند شما از پا درد شکایت دارد؟ آیا میدانید موثرترین روش برای کاهش چشمگیر و یا بطور کامل از بین بردن درد پا تهیه کفش مناسب است؟
کفشهای ارتوپدی کفشهایی هستند که مکانیک و ساختار پا و مچ پا را پشتیبانی میکنند و یا در آن جای میگیرند و به طور خاصی برای پشتیبانی یا تکمیل درمان پزشکی خاصی طراحی شدهاند. بسیاری از کودکان به کفشهای ارتوپدی احتیاج دارند زیرا در کودکانی که دچار فلج مغزی یا آسیب دیدگی مغزی شدهاند، سیستمها و ساختارهای کف پا، دچار اختلالاتی در سیستمها و ساختارهای کف پا و پایین پا میشوند.
با این حال، خبر خوب این است که کفشهای ارتوپدی مدرن در واقع حمایتی و راحت هستند و نه تنها کسانی که مشکلات خاصی دارند، بلکه همه میتوانند آنها را بپوشند. کفشهای ارتوپدی میتوانند به رشد و توسعه وضعیت صحیح راه رفتن فرزند شما کمک کنند و به حفظ تحرک، راحتی، رفع درد و در نهایت زندگی شادتر و سالم تر وی کمک میکنند.مشکلات پا، مچ پا و … شامل کلیه اشکال ناهنجاریهای مادرزادی و اکتسابی و آسیب اندامهای تحتانی است. متخصصین کلینیک چند تخصصی پا (پدورتیک) امید همه مشکلات پا، مچ پا و انگشتان پا را در کودکان، نوجوانان و بزرگسالان تشخیص داده و درمان میکنند.
متخصصین این کینیک بعد از معاینه دقیق بیمار برنامه درمانی با رویکرد پلکانی را برای درمان درد و رفع ناهنجاری پا تجویز خواهند کرد. درمان از روش های ساده مانند استراحت، استفاده از کفی و کفش طبی آغاز می شود. در این کلینیک انواع کفی و کفش طبی با مجهزترین دستگاه های روز دنیا قالب گیری و ساخته می شود. در صورت لزوم درمان های پیچیده تر برای درمان پیشنهاد خواهد شد.
علت مشکلات پا در کودکان
شرایط ایجاد شده
ناهنجاریهای ایجاد شده در پا، مچ پا و انگشتان پا ممکن است ناشی از:
- تروما (آسیب) در صفحه رشد
- تروما (آسیب) سطح مفصل
- سوء شکستگی
- ناهنجاریهای عضلانی (دیستروفی عضلانی، بیماری چارکوت ماریا دندان، بند ناف، عفونت اسپاسم یا تومورها)
شرایط مادرزادی
اختلالات مادرزادی پا، مچ پا و انگشتان پا علت ژنتیکی دارد. در حالی که بسیاری از این موارد از بدو تولد مشهود است، برخی نیز ممکن است تا بزرگسالی قابل تشخیص نباشند. سایر اختلالات اندامهای تحتانی دارای علائم اختلالات پیچیده و چند سیستمی است.
انواع اختلالات
پا
- پای قلاب دار: همچنین به این نوع اختلال کشیدگی متاتارسوس، کجی متاتارسوس، انحراف پا نیز گفته میشود. در این اختلالات پا به سمت پاشنه پیچیده میشود.
- کف پای صاف: همچنین به نامهای پای پهن و پا چنبری نیز شناخته میشود که در آن قوس کف پا وجود ندارد. اشکال مختلفی از کف پای صاف وجود دارد:
- کف پای صاف انعطاف پذیر
- کف پای صاف انعطاف پذیر با تاندون آشیل محکم
- پیوستگی قوزک پا، هنگامی که مفاصل کف پا یا پاشنه پا در طی مراحل توسعه نتوانند به درستی شکل بگیرند.
- فلج پرونئال کف پا
- تالوس عمودی، نوعی شدیدی از صافی کف پا است
- کف پای صاف در قسمت پاشنه پا: پا به شدت در زیر پاشنه دچار زاویه شده و به سمت بالا میرود. در بعضی موارد، قسمت بالای کف پا از ناحیه ساق پا لمس میشود.
- استخوان ناوی جانبی: استخوان ناوی در مرکز پا و در بالای قوس فرو میرود.
- پای کاووسی: پا دارای قوس بلندی میباشد.
- ناهنجاری هاگلوند: یک اختلال در استخوان پاشنه است.
- سندرم تریور: همچنین به عنوان اپی فیز دیسپلازی شناخته میشود، این اختلال بر روی مفاصل استخوان تأثیر میگذارد و با رشد بیش از حد غضروف در انتهای آن (اپی فیز) یک یا چند استخوان بلند (استخوانهای کارپال یا تارسال) در دست یا پا مشخص میشود.
انگشتان پا
- پای چنبری: انگشت پا با انگشت دوم همپوشانی دارد و روی آن قرار گرفته است.
- بونیونها: بزرگ شدن غیر طبیعی مفصل پایه انگشت بزرگ که در نتیجه التهاب است.
- انگشت چکشی: باعث میشود که مفاصل انگشت پا به سمت داخل گرد شود و انگشتان پا به سمت بالا مایل شوند.
- انگشت گرزی: باعث ایجاد سفتی مفصل در انتهای انگشت پا میشود.
- پا پنجهای: شامل موقعیتهای غیر طبیعی هر سه مفاصل انگشت پا میشود.
- پلی داکتیلی: وجود یک انگشت پای اضافی.
- سندرم انگشت پیوسته: بهم چسبیدگی (فیوژن) انگشتان پا
- برانچی داکتیل: کوتاهی انگشتان پا به صورت مادرزادی
- ناقص بودن انگشتان پا
اختلالات ترکیبی
- پوکی استخوان: در شکل گیری استخوان یا قسمت در حال رشد اسکلت تأثیر میگذارد و شامل موارد زیر است:
- بیماری کوهلر: زمانی اتفاق میافتد که جریان خون رسانی به استخوان پا از بین میرود.
- بیماری فرایبرگ: جریان گردش خون استخوان متاتارس دوم از دست میرود و این بخش می میرد.
- ناهنجاریهای رشدی
- ناهنجاریهای عدم تعادل عضلات
نشانههای مشکلات پا در کودکان
اگر برای پاهای کودک خود یا راه رفتن وی دچار نگرانی هستید، به پزشک مراجعه کنید. علائم مشکل ممکن است شامل موارد زیر باشند:
- انگشتان پا به شکل غیر طبیعی باشند
- ناخنهای ناخوشایند که به سمت داخل گرایش دارند (که سبب ایجاد فشار یا درد میشوند)
- بونیوس یا ناهنجاریهای دیگر
- گرفتگی پا
- حساسیت به لمس کردن
- کودک هنگام راه رفتن درد دارد، یا هنگام راه رفتن ترجیح میدهد یک پا را روی پای دیگرش بیندازد.
- انگشت پا به شدت به سمت داخل یا خارج است
- کف پای صاف که باعث احساس درد یا محدودیت در عملکرد میشوند
- تغییر ناگهانی در راه رفتن کودک شما
- اگر فرزند شما تا دو سالگی اصلاً راه نمیرود.
اهمیت درمان ناهنجاری های پا در کودکان
به خاطر انعطاف پذیری بیشتر پای کودک در مقایسه با پای یک فرد بالغ، مشکلات پای کودکان در مقایسه با مشکلات پای بزرگسالان کمتر دیده میشود. این بدان معنا نیست که کودک حتی وقتی به طور مرتب در حالیکه کفشهای چرمی پوشیده و بازی میکند، درد پا ندارد و حتی صدمات پا رخ نمیدهد. هنگامی که صحبت از محافظت از ورزشکاران جوان در برابر صدمات پا به میان میآید، پیشگیری از اهمیت ویژهای برخوردار میباشد. ممکن است کودکان به اندازه کافی بالغ نباشند که بدانند مشکل پا تا زمانی که درد نادیده گرفته نشود، ممکن است تشخیص داده نشود و بنابراین ممکن است در اولین مرحله نتوانند آن را تشخیص دهند. اجتناب از درمان هرگونه درد جدی یا مزمنی در دوران کودکی، در بزرگسالی فرزند خود را نشان خواهد داد.
کودکان و پوشیدن کفش
هنگامی که کودک یاد میگیرد راه برود، اطلاعات حسی مهمی را از کف پای خود که زمین را لمس میکند، دریافت میکند. کفش نیز به او کمک میکند تا پای خود را از آسیب در برابر گرما و سرما محافظت کند.
هنگامی که کودکان نو پا در حال یادگیری راه رفتن هستند، باید تا حد ممکن با پاهای لخت یا با یک کفش نرم حرکت کنند تا بتوانند آنچه را که با پاهای خود لمس میکنند احساس کرده و قدرت عضلات را توسعه دهند. هنگامی که کودکان نوپا برای مدت زمانی در حال پیاده روی هستند، میتوانند با یک کفش دارای کفپوش محکم تر حرکت کنند. کفشهای کودک خود را به صورت حرفهای سفارش دهید که شامل اندازه گیری اختصاصی هر پا از نظر طول و عرض مناسب آن است. پاهای کودکان خیلی سریع رشد میکنند و ممکن است اندازه کفش آنها هر چند ماه به روز شود. کفشهایی که خیلی تنگ هستند، میتوانند راه رفتن کودک شما را مختل کرده و باعث ایجاد مشکلاتی مانند انحراف ناخنهای پا شوند.
کفش طبی برای کودک
درمان مشکلات پا، مچ پا یا انگشتان پا بر اساس ارزیابی متخصص و نتیجه گیری او خواهد بود. پزشک با شما و فرزندتان برای تهیه یک برنامه درمانی شخصی همکاری خواهد کرد.
در حال حاضر کفشهای ارتوپدی برای بچهها وجود دارد که دارای ظاهری جذاب هستند و طراحی فوق العادهای برای کودکان دارند. کفشهای ارتوپدی بچهها مجهز به کف پوش وسط و باکسهایی برای انگشتان پا و همچنین عمق اضافی برای راحتی استفاده در منازل هستند. چه به دنبال کفش ورزشی، کفش بوت، کفش مجلسی یا صندل باشید، مطمئناً کفش مناسب ارتوپدی را مناسب هر سنی برای پسران، دختران و کودکان نو پا پیدا خواهید کرد.
ویژگی های کفش طبی خوب برای کودکان
هر کفشی برای حفظ سلامتی پاهای کودک شما باید از ویژگیهای خاصی برخوردار باشد:
- حمایت از پاشنه پا: این نوع کفش دارای پاشنه بلندی خواهد بود که از تغییر شکل پا جلوگیری میکند و پا را در موقعیت مناسبی نگه میدارد. این ویژگی کفش سبب میشود که از مچ پای بچههای شما پشتیبانی شده و آن را صاف میکند.
- عمق: همه انواع کفشهای ارتوپدی عمیق هستند، به این معنی که شما قادر خواهید بود هر نوع ارتز یا بریسی را داخل این کفشها جای دهید.
- کفی جانبی: کفشی با وزن سبک و در عین حال دارای تکیه گاه خواهد بود که ارتوتیک را در جای خود نگه میدارد. این ویژگی همچنین تأثیر وارد آمدن ضربه به پاهای بچه شما را در زمان تماس با زمین به حداقل میرساند. این قسمت از کفش همچنین باید کشش خوبی را فراهم کند تا از افتادن و سقوط فرزند شما جلوگیری کند.
- باکس انگشتان پا: کفش دارای جعبهای گرد برای انگشت پا است تا مانع از ساییدگی انگشتان پای کودکان شما در کنار کفش یا روی هم قرار گرفتن در قسمت دیگر شود.
دو نمونه از کفش طبی کودکان
کفش ورزشی و پیاده روی ارتوپدی مخصوص کودکان
درست مانند بزرگسالان، کودکان فعال نیز به کفشهایی احتیاج دارند که از قوس و پاشنه حمایت کافی را فراهم کرده و شوک را جذب کند تا در هنگام ورزش استرس در مفاصل کاهش یابد. تفاوت عمده بین کفش ورزشی کودکان و بزرگسالان در این است که کفش کودک کنترل حرکتی کمتری را فراهم میکند تا پاهای کوچکتر آنها بدون مانع غیر طبیعی رشد و نمو خود را ادامه دهند. برخی از انواع کفشهای مد روز، محکم و بر اساس نیازهای پا پزشکی هستند که برای جلوگیری از آسیب دیدگی در کودکان و نوجوانان تأیید شده میباشند.
کفشهای AFO و KAFO برای کودکان
بسیاری از کفشها به طور خاص برای پاسخگویی به نیاز کودکانی که نیاز به استفاده از بریس AFO و KAFO دارند، طراحی شده است.
AFO (ارتز پا مچ پا) یک اصطلاح کلی برای هر بریس ارتوپدی است که بر روی پا و مچ پا پوشیده میشود. KAFO ارتز پا و مچ پا است که تا زانو گسترش مییابد. توجه داشته باشید: بیشتر کفشهای ارتوپدی کودکان که دارای AFO هستند دارای KAFO نیز هستند. برای قرار گرفتن AFO در کفش كودك، این كفش باید نسبت به کفشهای کودکی که نیاز به استفاده از بریس ندارد دارای پهنای بزرگتری باشد. و این در مورد اکثر کودکان به معنی پوشیدن کفشهای بچه گانه پهنتر است. اگر كفش كودكان به شكل مناسبي با AFO فیت شود، بايد از عمق بيشتري نيز برخوردار باشد. کفی قابل جابجایی دوگانه یکی دیگر از ویژگیهای مفید است زیرا آنها اجازه میدهند تا عمق کفش تغییر یابد تا برای رفع اختلاف طول پا تنظیم شود.
یکی دیگر از عواملی که باید هنگام انتخاب کفش AFO برای فرزند خود در نظر بگیرید، کیفیت ساخت آن است. ساختار سفت و سخت یک AFO ظرف چند هفته جعبه انگشتان را سوراخ کرده و یا کفش را کاملاً شل و ول میکند. یک کفش موثر AFO باید از مواد با دوام و با کیفیت ساخته شود. این کفش باید حمایت کافی را از پا تامین کند که تنها زمانی نیاز به خرید کفش جدید پیدا خواهید کرد که پای کودک از کفش بزرگتر شده است.
قیمت کفش طبی کودکان
لطفا بخاطر داشته باشید که کفشهای ارتوپدی گرانتر از کفشهای ورزشی معمولی هستند، زیرا آنها ویژگیهای خاصی را ارائه میدهند که کفش ورزشی معمولی ارائه نمیدهد. این کفش از مواد با کیفیت ساخته شده که مواد طبیعی مناسبی برای پای کودکان هستند.